Kamu Yönetimi İş Alanları
Kamu Yönetimi bölümü ülkemizin en geniş iş alanına sahip bölümlerinden biridir. Bölüm mezunları, her türlü kurum ve kuruluşta çalışma olanağına sahiptir. Fakat bu bölümde de ön plana çıkabilmek için iyi bir donanım ve bilgiye ihtiyaç var. Özellikle özel sektörde çalışmak isteyenler için donanımınız kesinlikle çok önemli. Donanımdan kastımız bilgisayardan tutun yabancı dile kadar pek çok şey. Bu alanlarda kendini geliştiren arkadaşlar, sıradan bir kamu yönetimi mezunundan çok daha rahat iş bulabilirler ve alanlarında yükselmeleri daha kısa zaman zarfı içerisinde gerçekleşecektir. Devlet kurumları ise KPSS’deki puan durumunuz neticesinde kamu yönetimi bölümü mezunlarına iş imkanı sağlamaktadır.
Kamu yönetimi bölümü mezunları, başta devlet kamu kuruluşları olmak üzere her geçen gün artan özel sektör kuruluşlarının ve üçüncü sektör kuruluşlarının (dernekler, vakıflar, odalar, araştırma merkezleri, kooperatifler ve sendikalar gibi) genel yönetimi, personel (insan kaynakları) yönetimi, araştırma ve geliştirme (ar-ge) , halkla ilişkiler gibi bölümlerinde görev almaktadırlar. Özetle, Kamu Yönetimi Bölümü mezunları ülkemizdeki tüm kuruluşların çeşitli birimlerinde uzman ve yönetici olarak bulunmaktadırlar. Gün geçtikçe daha fazla kamu yönetimi bölümü mezunu; belediyeler, mal ve hizmet satan şirketler, dernekler, vakıflar, il özel idareleri ve uluslararası kuruluşlarda görev almaktadır. Ayrıca son yıllarda ortaklık yoluyla veya münferit olarak kendi işini kuran mezun sayısında da artış gözlemlenmektedir. Kamu yönetimi bölümü mezunları bazı sınavlar yoluyla da farklu meslek ve unvanlara sahip olabilmektedir.
Ayrıca kamu yönetimi bölümü mezunlarının çalıştığı iş alanlarını şu şekilde de sıralayabiliriz:
- Kaymakamlık, mülki idare amirlikleri,
- İdare mahkemeleri ve bölge idare mahkemelerinde idari hakimlik,
- Bakanlıklarda uzmanlık, müfettişlik, danışmanlık,
- Polislik, komiser yardımcılığı, komiser ve emniyet teşkilatında diğer uzmanlık görevleri,
- KİT’ler ile yatırımcı kuruluşlarda orta ve üst kademe yöneticilik, uzmanlık ve müfettişlik,
- Teftiş kurullarında müfettişlik, uzmanlık ve yöneticilik,
- Danıştay ve Sayıştay’da denetçi ve uzmanlık,
- Dış İşleri Bakanlığı’nda meslek memurluğu ve idari memurluk,
- İçişleri Bakanlığı’nda İl Planlama ve Koordinasyon Uzmanlığı,
- Rekabet Kurulu, Telekom Üst Kurulu gibi üst (düzenleyici) kuruluşlarda uzmanlık ve denetçilik,
- Hazine, Devlet Planlama Teşkilatı, Maliye Bakanlığı, Dış Ticaret Müsteşarlığı, TUİK/DİE gibi kuruluşlarda müfettişlik ve uzmanlık,
- Tüm kamu ve özel bankalar ile özel sektör kuruluşlarında ve çokuluslu şirketlerde yöneticilik, müfettişlik ve uzmanlık…